Thursday, July 2, 2009

Ayam masak merah



Bahan-bahan ( 3 orang )


1/2 ekor ayam
garam kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan kicap
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
1cm halia
3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas


Cara-cara



  • Bersih ayam dan potong kecik-kecik.

  • Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.

  • Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.

  • Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi.

  • Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.

  • Masukkan cili giling.

  • Tumis sehingga pecah minyak.

  • Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam.

  • Masak sehingga kuah pekat.

No comments:

Post a Comment