Friday, July 10, 2009

Sambal udang petai


Bahan-bahan ( untuk 6 orang makan sahaja )


  • 3 papan petai

  • 300 gr udang

  • 5 bh bawang merah

  • 2 helai daun salam (pilihan)

  • 2 cm lengkuas

  • 1 btg serai

  • 1 sdm gula pasir

  • 1 sd teh garam

  • 50 ml air

  • 2 sdm minyak

  • kisar halus:10 tangkai cili kering(bijinya dibuang), 2 ulas bawang putih, 2 cm kunyit, 2cm halia, 2 biji buah keras, 1 cm belacan

Cara-cara



  • Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga layu, masukkan bahan kisar, daun salam, lengkuas dan serai, kacau rata.

  • Masukkan udang, petai, gula pasir, garam dan air masak hingga meresap dan mendidih, angkat.

  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment