Thursday, July 2, 2009

Ayam Masak Ungkep (Jawa Style)

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

1 ekor ayam (dipotong 12, lebih elok sekiranya ayam tua@ayam kampung)

Bahan-bahan A (untuk dikisar)

2 labu bawang besar
10 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi (kalau nak lagi pedas tambahkan lagi cili padi)

Bahan tumis

Halia (dihiris nipis)
1 liter air
2 batang serai
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-cara
  • Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
  • Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.
  • Kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar. Tumis sehingga naik minyak.
  • Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
  • Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur.
  • Tu sebab lebih elok guna ayam tua @ ayam kampung.
    Biarkan sehingga kuah pekat (ala-ala rendang gitu). Kemudian bolehlah dihidangkan.
  • Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment