Friday, July 10, 2009

Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Padi Belimbing Buluh


Bahan-Bahan
  • 1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah) di salai/di panggang.

  • 1 biji kelapa atau santan segar

  • 50 ulas cili padi

  • 10 ulas belimbing buluh

  • 5 ulas bawang merah

  • 2 biji bawang besar

  • 3 ulas bawang putih

  • 1 inci kunyit

  • 1 keping asam gelugur

  • 2 helai daun kunyit (dimayang halus)

  • Garam secukup rasa

Cara Masakan



  • Kisar cili padi, bawang dan kunyit dengan air yang minima. Boleh juga ditumbuk menggunakan lesung batu.

  • Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.

  • Masukkan sebahagian santan dan kacau rata.
    Masukkan ikan keli yang sudah dipanggang beserta belimbing buluh.

  • Kemudian masukkan baki santan dan kacau.

  • Masukkan daun kunyit dan asam gelugur.

  • Masukkan garam.

  • Tutupkan api setelah mendidih dengan sempurna.

  • Bolehlah dihidang dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment