Bahan-Bahan
- 1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah) di salai/di panggang.
- 1 biji kelapa atau santan segar
- 50 ulas cili padi
- 10 ulas belimbing buluh
- 5 ulas bawang merah
- 2 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit
- 1 keping asam gelugur
- 2 helai daun kunyit (dimayang halus)
- Garam secukup rasa
Cara Masakan
- Kisar cili padi, bawang dan kunyit dengan air yang minima. Boleh juga ditumbuk menggunakan lesung batu.
- Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan sebahagian santan dan kacau rata.
Masukkan ikan keli yang sudah dipanggang beserta belimbing buluh. - Kemudian masukkan baki santan dan kacau.
- Masukkan daun kunyit dan asam gelugur.
- Masukkan garam.
- Tutupkan api setelah mendidih dengan sempurna.
- Bolehlah dihidang dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment