Bahan-bahan
- 1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/jenahak [dibersihkan]
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu besar halba campur
- 2 bungkus serbuk kari [bancuh dengan sedikit air]
- 5 biji bendi 3 biji cili hijau 2 biji tomato [belah 2]
- 2 tangkai daun kari
- 1 cawan air asam jawa
- 1 cawan santan pekat minyak garam
Cara:
- Panaskan minyak
- Tumis bawang merah dan bawang putih dan halia yang dimayangkan sertakan daun kari, halba campur sehingga wangi.
- Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh masak sehingga pecah minyak dan masukkan cili hijau yang dibelah tengah.
- Asam jawa tadi digaul dengan pati santan dan tapiskan apabila ingin memasukkanya kedalam rempah yg telah pecah minyak tadi.
- Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.
- Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.
- Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.
- Hidangkan dengan nasi putih..atau roti biasa/canai.
No comments:
Post a Comment