Friday, July 10, 2009

Kari Kepala Ikan


Bahan-bahan

  • 1 ekor kepala ikan merah/tenggiri/jenahak [dibersihkan]

  • 5 ulas bawang merah

  • 2 ulas bawang putih

  • 1 inci halia

  • 1 sudu besar halba campur

  • 2 bungkus serbuk kari [bancuh dengan sedikit air]

  • 5 biji bendi 3 biji cili hijau 2 biji tomato [belah 2]

  • 2 tangkai daun kari

  • 1 cawan air asam jawa

  • 1 cawan santan pekat minyak garam

Cara:

  • Panaskan minyak

  • Tumis bawang merah dan bawang putih dan halia yang dimayangkan sertakan daun kari, halba campur sehingga wangi.

  • Kemudian masukkan rempah kari yg dibancuh masak sehingga pecah minyak dan masukkan cili hijau yang dibelah tengah.

  • Asam jawa tadi digaul dengan pati santan dan tapiskan apabila ingin memasukkanya kedalam rempah yg telah pecah minyak tadi.

  • Tambahkan air sedikit supaya santan tak berapa pekat.

  • Kecilkan api dan biarkan mendideh dan naik minyak.

  • Apabila mendidih masukkan bendi, tomato dan garam. Biarkan naik minyak lagi sikit dan tutup api.

  • Hidangkan dengan nasi putih..atau roti biasa/canai.

No comments:

Post a Comment