Friday, July 10, 2009

Ikan Bakar Portugis


Bahan
  • 1 ekor ikan siakap (aku guna ikan mackerel)

  • 3 sudu besar cili kering kisar

  • 2 buah keras-kisar

  • 6 biji bawang merahkisar

  • 2 ulas bawang putih-kisar

  • 1 serai-kisarsedikit lengkuas-kisar

  • 3 daun limau purut-hiris

  • 3 sudu makan minyak bawang putih(cara2 kat bawah)

  • 1 sudu penuh garam1 sudu penuh gulafoil untuk minyak bawang putih-ambil

  • 6 ulas bawang putih, tumbuk ngan kulit2nya buang panaskan

  • 1/2 cawan minyak, tumis bawang putih tadi hingga garing.

Cara-cara



  • ikan dibersihkan,

  • kelar2

  • campurkan semua bahan kisar bersama garam dan gula.

  • letak ikan atas foil, gaul ngan campuran bahan kisar tadi.

  • tuang minyak bawang putih n tabur daun limau.

  • tutup foil n bakar hingga masak.

No comments:

Post a Comment