Bahan-bahan ( 2~3 orang makan )
- *Sedikit tepung jagung (cukup untuk menyaluti kentang dan ikan)
- *Garam secukup rasa
- 1 biji kentang (dikupas dan di potong baji)
- 2~3 Keping isi ikan tongkol (Boleh diganti ngan ikan lain-ikut selera)
- 3 ulas bawang merah (di tumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/4 buku kiub ikan
- 1/4 cawan kicap manis
- 1 sk lada sulah
- 1 labu bawang di potong bulat ( Optional-hiasan)
Cara-cara
- Kentang dan isi ikan digaul ngan sedikit garam dan disalut ngan tepung jagung.
- Goreng kentang sehingga masak diikuti ngan ikan.Ketepikan.
- Tumis bawang merah dan putih hingga layu.Masukkan isi ikan tadi.Kacau rata.
- Masukkan kicap dan kiub pati ikan.Perasakan ngan lada sulah.Kacau sebati.
- Masukkan hirisan bawang dan kacau seketika.Tutup api.Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment