Friday, July 10, 2009

Ikan Masak Kicap


Bahan-bahan ( 2~3 orang makan )



  • *Sedikit tepung jagung (cukup untuk menyaluti kentang dan ikan)

  • *Garam secukup rasa

  • 1 biji kentang (dikupas dan di potong baji)

  • 2~3 Keping isi ikan tongkol (Boleh diganti ngan ikan lain-ikut selera)

  • 3 ulas bawang merah (di tumbuk)

  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)

  • 1/4 buku kiub ikan

  • 1/4 cawan kicap manis

  • 1 sk lada sulah

  • 1 labu bawang di potong bulat ( Optional-hiasan)

Cara-cara



  • Kentang dan isi ikan digaul ngan sedikit garam dan disalut ngan tepung jagung.

  • Goreng kentang sehingga masak diikuti ngan ikan.Ketepikan.

  • Tumis bawang merah dan putih hingga layu.Masukkan isi ikan tadi.Kacau rata.

  • Masukkan kicap dan kiub pati ikan.Perasakan ngan lada sulah.Kacau sebati.

  • Masukkan hirisan bawang dan kacau seketika.Tutup api.Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment