Bahan-bahan ( Sekeluarga )
- 5 ekor ikan kembong
- 4 cawan santan ( dari 1 biji kelapa )
- 5 ulas bawang merah (Kecil )
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji lada kering ( nak pedas bolih tambah lagi )
- 3 keping asam keping
- 3 batang serai
- 1 " halia
- 1 " kunyit hidup
- 2 sudu kecil garam
- 1 1/2 sudu makan gula dan sedikit ajinomoto ( Kalau suka )
Cara-cara
- Ikan yang telah dibersihkan di gaul dengan bahan perap sebentar kemudian dipanggan
- Bila dah masak ketepikan.
- Lada kering, halia, bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup di tumbuk sehingga lumat.
- Bolih juga diblend tapi mama suka ditumbuk sebab nampak kepingan lada kering tu.. Serai dititik.
- Satukan bahan2 tersebut bersama santan, garam, asam keping, aji dan gula kedalam kuali.
- Masak sehingga agak pekat..rasa dulu..kalau kurang garam bolih ditambah lagi..
- Masukkan ikan yang telah dipanggang tadi. Balik-balikkan ikan tersebut biar bersalut dengan santan tadi..Biarkan sebentar..
- Tutup api dan siap untuk dihidangkan..
No comments:
Post a Comment