Friday, July 10, 2009

Ikan Percik Mudah



Bahan-bahan ( Sekeluarga )


  • 5 ekor ikan kembong

  • 4 cawan santan ( dari 1 biji kelapa )

  • 5 ulas bawang merah (Kecil )

  • 3 ulas bawang putih

  • 5 biji lada kering ( nak pedas bolih tambah lagi )

  • 3 keping asam keping

  • 3 batang serai

  • 1 " halia

  • 1 " kunyit hidup

  • 2 sudu kecil garam

  • 1 1/2 sudu makan gula dan sedikit ajinomoto ( Kalau suka )

Cara-cara



  • Ikan yang telah dibersihkan di gaul dengan bahan perap sebentar kemudian dipanggan

  • Bila dah masak ketepikan.

  • Lada kering, halia, bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup di tumbuk sehingga lumat.

  • Bolih juga diblend tapi mama suka ditumbuk sebab nampak kepingan lada kering tu.. Serai dititik.

  • Satukan bahan2 tersebut bersama santan, garam, asam keping, aji dan gula kedalam kuali.

  • Masak sehingga agak pekat..rasa dulu..kalau kurang garam bolih ditambah lagi..

  • Masukkan ikan yang telah dipanggang tadi. Balik-balikkan ikan tersebut biar bersalut dengan santan tadi..Biarkan sebentar..

  • Tutup api dan siap untuk dihidangkan..

No comments:

Post a Comment