Thursday, July 2, 2009

Paprik



Bahan-bahan ( 4 )


½ ekor ayam - dipotong kecil2
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
bunga kobis,
kacang buncis/panjang,

karot dan jagung muda
sedikit sos tomato,

sos cili, sos tiram dan kicap manis
bahan2 perasa


Cara-cara



  • Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).

  • Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.

  • Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.

  • Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment